Επαγγελματικό site με WordPress γίνεται;
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα επαγγελματικό site με WordPress. Λέγοντας επαγγελματικό site δεν εννοούμε τόσο την εμφάνιση του η οποία ορίζεται από το template του site, όσο την μη εμφάνιση εκείνων των χαρακτηριστικών τα οποία δίνουν την αίσθηση του blog.
Τι είναι WordPress
Το WordPress είναι ίσως το δημοφιλέστερο Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου / Content Management System (C MS). Αυτό φαίνεται και στο site του W3Techs. Λέγοντας CMS εννοούμε ένα σύστημα μέσα από το οποίο διαχειριζόμαστε το περιεχόμενο του site μας. Η δημοτικότητα του WordPress οφείλεται τόσο στην ευκολία χρήσης του όσο και στο γεγονός ότι είναι το πλέον κατάλληλο σύστημα για blog. Αυτός ήταν και ο λόγος της δημιουργίας του το 2005. Στην 9 χρόνων πορεία του πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο cms έχει εξελιχθεί σε βαθμό που πλέον μπορεί εύκολα να μεταμορφωθεί σε κανονικό από blog site.
Τα χαρακτηριστικά ενός blog site
Ποια είναι όμως εκείνα τα στοιχεία σε ένα site τα οποία το ορίζουν ως blog; Κάθε σελίδα σε έναblog ονομάζεται post, άρθρο. Σε ένα άρθρο του blog θα δούμε τα εξής χαρακτηριστικά.
Τα δεδομένα ενός άρθρου
Κάτω από τον τίτλο του άρθρου θα δούμε τα μεταδεδομένα, metadata. Σε αυτά βλέπουμε την ημερομηνία δημιουργίας της σελίδας, μαζί με το όνομα του αρθρογράφου. Σε ένα blog site κάνοντας κλικ στην ημερομηνία το σύστημα θα μας βγάλει τα άρθρα τα οποία δημοσιεύτηκαν την ημερομηνία αυτή.
Στο κάτω μέρος την σελίδας θα δούμε τα post data τα οποία μας δίνουν και αυτά ορισμένες πληροφορίες για το άρθρο. Αυτά συνήθως είναι η κατηγορία στην οποία ανήκει το άρθρο και οι ετικέτες με τις οποίες έχει συνδεθεί. Και στα δύο αυτά χαρακτηριστικά ισχύει ότι όταν κάνουμε κλικ σε ένα από αυτά, το σύστημα θα μας φέρει τα άρθρα τα οποία είναι συσχετιζόμενα με το αντίστοιχο χαρακτηριστικό.
Κατηγορίες και ετικέτες
Η κατηγορία σε ένα blog χρησιμοποιείται για την οργάνωση των άρθρων σε μια λογική συσχέτιση μεταξύ τους. Για παράδειγμα σε ένα blog μαγειρικής μπορούμε να έχουμε κατηγορίες μεσογειακή διατροφή και ξένη κουζίνα.
Οι ετικέτες από την άλλη είναι λέξεις οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά και στις οποίες θέλουμε να ομαδοποιήσουμε άρθρα συσχετιζόμενα με αυτές τις λέξεις. Στο ίδιο παράδειγμα θα μπορούσαμε να βάλουμε τις λέξεις λάδι και πιπέρι.
Σε ένα blog μπορούμε να εμφανίζουμε μέσα από μικρό-εφαρμογές τόσο τις κατηγορίες όσο και τις ετικέτες. Αυτές οι μικρό-εφαρμογές συνήθως εμφανίζονται στην πλαϊνή πλευρά της σελίδας. Όταν κάνουμε κλικ τόσο σε μία κατηγορία ή μια ετικέτα, το σύστημα θα μας φέρει τα άρθρα τα οποία συσχετίζονται στο ανάλογο κομμάτι στο οποίο κάναμε κλικ.
Σχόλια
Ένα άλλο γνωστό χαρακτηριστικό είναι τα σχόλια στο κάτω μέρος του άρθρου. Όπως κάθε blog σύστημα έτσι και το WordPress υποστηρίζει την λειτουργία αυτή.
Μετατροπή ενός WordPress site σε επαγγελματικό
Post – blog σελίδα
Το WordPress λοιπόν είναι έτσι δομημένο ώστε όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά να συνθέτουν ένα blog. Αλλά πως το συνθέτουν; Στο WordPress υπάρχουν 2 τύποι σελίδων.
Ο πρώτος τύπος ονομάζεται post, δηλαδή άρθρο. Το post περιέχει βέβαια το κείμενο της σελίδας αλλά και όλα τα παραπάνω στοιχεία τα οποία κάνουν μια σελίδα να λειτουργεί ως blog. Αυτά τα στοιχεία μπορούμε να τα θέσουμε κατά την διάρκεια επεξεργασίας του συγκεκριμένου άρθρου. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι μια επαγγελματική σελίδα δεν μπορεί να είναι τύπου post.
Page – επαγγελματική σελίδα
Ο δεύτερος τύπος σελίδας που υποστηρίζει το WordPress ονομάζεται page. Ένα page είναι λιτό σε σχέση με το post πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν διαθέτει τα στοιχεία του blog, δηλαδή τα μετά-δεδομένα και τα post-data.
Αν ανοίξουμε μια σελίδα, page, προς επεξεργασία θα δούμε την απουσία επεξεργασίας των χαρακτηριστικών του post. Εύλογα συμπεραίνουμε ότι μια επαγγελματική σελίδα σε ένα WordPress site πρέπει να είναι τύπου page. Τι γίνεται όμως με την δυνατότητα του σχολιασμού;
Η ρύθμιση των σχολίων
Το WordPress ως σύστημα blog υποστηρίζει την διαδραστικότητα με τους επισκέπτες του μέσα από μια σειρά ρυθμίσεων τις οποίες θα βρούμε στο διαχειριστικό κομμάτι του, στην επιλογή Settings > Discussion. Στην οθόνη αυτή η απόκρυψη της δυνατότητας σχολιασμού γίνεται με την ρύθμιση Allow people to post comments on new articles. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί.
Τόσο στην επεξεργασία ενός post όσο και μιας σελίδας page, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της δυνατότητας του σχολιασμού. Δηλαδή, στις γενικές ρυθμίσεις μπορεί να έχουμε ενεργοποιημένη την δυνατότητα σχολιασμού και σε ένα συγκεκριμένο post/page να την απενεργοποιήσουμε. Ισχύει βέβαια και το αντίθετο.
Συμπερασματικά λοιπόν σε ένα επαγγελματικό site με WordPress κάθε σελίδα πρέπει να είναι τύπου page με απενεργοποίηση της λειτουργίας σχολιασμού, τόσο στις γενικές ρυθμίσεις όσο και στις ρυθμίσεις του page.
Blog σε επαγγελματικό site γίνεται;
Τι γίνεται όταν σε ένα WordPress site θέλουμε να εμφανίσουμε ένα blog μέσα σε αυτό; Στην περίπτωση αυτή κάνουμε ένα «τρικ» ακολουθώντας τα εξής βήματα:
- Σιγουρευόμαστε ότι όλες οι σελίδες του site μας είναι τύπου page.
- Τα άρθρα τα οποία θέλουμε να εμφανίζονται στο blog κομμάτι του site τα κάνουμε τύπου post.
- Το WordPress όταν δει μια σελίδα/ page χωρίς περιεχόμενο δηλαδή κενή, εμφανίζει μέσα σε αυτή όλα τα posts του site. Για να το εκμεταλλευτούμε αυτό…
- …πηγαίνουμε στο μενού Settings > Reading και στην περιοχή Front Page displays.
- Στο A Static Page και στην επιλογή Front Page επιλέγουμε ένα page ως την αρχική σελίδα του site μας. Αυτό θα αποτρέψει το WordPress να προβάλει τα τελευταία άρθρα στην πρώτη σελίδα και συνεπώς η 1η σελίδα δεν θα φαίνεται ως blog.
- Στην επιλογή Posts Page επιλέγουμε την σελίδα η οποία θέλουμε να λειτουργεί ως blog. Επιλέγουμε δηλαδή την κενή σελίδα/page που φτιάξαμε στο βήμα 3.
- Τέλος, τοποθετούμε την κενή σελίδα στο μενού μέσα από την επιλογή Appearance > Menus.
Επίλογος
Σε αυτό το άρθρο είδαμε τα χαρακτηριστικά που έχει το WordPress ως blog πλατφόρμα. Στην συνέχεια τα αναλύσαμε και είδαμε πως γίνεται να έχουμε ένα επαγγελματικό site με WordPress.